Leerzaam bezoek aan eiland Samsø

Naar het eerste CO2-neutrale eiland van Europa met leden van het koninklijk huis

Albert van der Hem bespreekt de samenwerking tussen beide landen op het gebied van offshore wind.

Woensdag 18 maart 2015 bezocht het Nederlandse koningspaar het CO2-neutrale eiland Samsø tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vroeg Albert van der Hem om te pitchen gedurende deze handelsmissie. Op de boottocht naar het eiland sprak Albert het koningspaar toe over offshore windenergie in Nederland en Denemarken.

In zijn pitch besprak hij de samenwerking tussen beide landen op het gebied van offshore wind. De Denen zijn voorlopers op het gebied van offshore wind en de Nederlandse overheid heeft daarvan geleerd door het Deense offshore wind subsidie- en tendersysteem grotendeels over te nemen. Waar de Denen de beste offshore windturbines hebben, heeft Nederland een koppositie op het gebied van fundatiebouw, marine logistiek, scheepsbouw, offshore platforms en kabellegging. Genoeg om van elkaar te leren dus.

Aangekomen op het kleine eiland Samsø, 's werelds eerste CO2-neutrale eiland, kreeg de delegatie een rondleiding. De bewoners van Samsø¸ zijn eigenaar van de windturbines, die er mede voor zorgen dat het eiland zelfvoorzienend is in de stroomopwekking. Koning Willem-Alexander noemde dit een voorbeeld voor Texel. Het energie-overschot wordt naar het vasteland geëxporteerd. Een belangrijk item dat werd besproken is hoe weerstand van bewoners wordt ondervangen. Naast windenergie zorgen zonne-energie en stro voor de warmtevoorziening. Er is ook een bezoek gebracht aan een met stro gestookte stadsverwarming.