"Krammer is geen alledaags windproject"

Klant aan het woord: Tijmen Keesmaat over de uitdagingen bij 100 MW Windpark Krammer

BLIX voert voor het 100 MW Windpark Krammer contract- en projectmanagement uit. Na ontvangst van subsidie in augustus 2015 en een positieve uitspraak van de Raad van State 16 maart dit jaar, wordt het windpark gecontracteerd en zijn de bouwvoorbereidingen gestart. Tijmen Keesmaat, directeur van Windpark Krammer, vertelt over de contractuele uitdagingen, de speciale locatie en de rol van BLIX in het project. Want het is geen alledaags windproject.

Civiele uitdaging

Toen het project nog in de kinderschoenen stond was BLIX betrokken als adviseur van het projectteam. Tijmen Keesmaat: "BLIX is steeds bij dit project betrokken geweest. Erik Houtepen is nu verantwoordelijk voor het ontwerp van de civiele infrastructuur en de aanbesteding daarvan. En dat is in dit project ook de grootste uitdaging. We zijn hartstikke tevreden over Erik. Hij is een prettige, serieuze en kundige vent die goed in het team past. En ook nog uit de regio!"

Op dit moment worden EPC contracten met Enercon uit onderhandeld. Dan volgt een due diligence en zal het project de financieringsfase ingaan. Dit is altijd een spannend traject.

Speciale locatie

Tijmen Keesmaat gaf al aan dat het civiele gedeelte flinke technische en logistieke uitdagingen kent. Hij legt uit waarom: "De locatie bevindt zich ten eerste op smalle strekdammen. Dan heb je nog te maken met een broedplaats van vogels en een stormperiode. Dit leidt tot zeer beperkte bouwmaanden, die over minstens twee seizoenen verspreid zullen zijn. Het is nogal een klus om binnen deze kaders een windpark te realiseren. Aan de andere kant is het ook een logische locatie doordat de wind hard waait in dit gebied."

Grootste burgerinitiatief

Verwacht wordt dat in 2019 34 windturbines op en rondom het Krammersluizencomplex in Zeeland operationeel zijn. Daarmee worden ruim 100.000 huishoudens van duurzame energie voorzien. Windpark Krammer is een burgerinitiatief van 4.000 leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind. Het is het grootste burgerinitiatief van Nederland.