"Goede voorbereiding loont"

Klant aan het woord: Rick Wasser, Directeur E-Connection Project B.V.

Namens E-Connection werkt BLIX mee in het bouwteam van Windpark Bouwdokken. Hennie Veldhuizen is actief als site manager voor kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu (QHSE) en Gerke Hoekstra als adviseur veiligheid en gezondheid (HSE). Met hun langjarige expertise vullen zij vanuit BLIX het E-Connection team aan. Gisteren ging BLIX op bezoek bij haar collega’s en sprak ook met Rick Wasser, Directeur E-Connection Project B.V., over de status en de rol van BLIX. “Hennie heeft goede communicatieve vaardigheden en op deze manier schakelt met veel partijen. Gerke vult hem goed aan met zijn kennis over HSE”.

Dijken, natuur en waterkering

De Oosterscheldekering in Zeeland is een bijzondere locatie en trekt als onderdeel van de Deltawerken veel toeristen. E-Connection heeft veel tijd en zorg gestoken in de ontwerpfase van het onshore windpark Bouwdokken. Rick Wasser: “In het ontwerp moest met veel aspecten rekening gehouden worden, zoals onder andere de nabijgelegen waterkering, de omringende natuurgebieden en de technische uitdagingen van de voormalige Bouwdokken zelf.  De overleggen met Rijkswaterstaat over de waterkering en met de natuurorganisaties over de omliggende natuurgebieden waren zorgvuldig en dat kost tijd. Dat leidde echter wel tot oplossingen waar iedereen achter staat en tot vergunningverlening. De Oosterscheldekering is een concentratielocatie voor windenergie en combineert waterkering, windenergie, toerisme en natuur op een hele mooie manier. 

Versterking in het bouwteam

E-Connection zocht versterking in het bouwteam en de kennis en ervaring van Hennie Veldhuizen en Gerke Hoekstra sloten precies bij deze vraag aan. Rick Wasser: “Hennie heeft een zeer brede rol als site manager. Hij is een man met een brede en langdurige ervaring met de bouw en het beheer van windparken. En die bovendien goede communicatieve vaardigheden heeft en op deze manier schakelt met veel partijen. Het voordeel is dat naast zijn ervaring met betonwerk en de installatie, Hennie ook kennis heeft van de elektrische werken. Gerke zit specifieker op de HSE rol en is wat meer op afstand betrokken met periodieke site visits en inspecties van de HSE documentatie.”

Operationeel in 1e kwartaal 2018

Na 10 jaar voorbereiden behaalde het project financial close en startte op 1 september 2016 de bouw met een feestelijke opening. Inmiddels zijn de fundaties gereed en wordt er gewerkt aan de bekabeling tussen de windturbines. Ook is de bouw van het onderstation gestart en wordt er hard gewerkt aan de netaansluiting. De eerste kWh wordt eind 2017 verwacht, maar het windpark zal in 2018 officieel operationeel zijn.

Overigens is 10 jaar ontwikkeling geen uitzondering geeft Rick Wasser aan: “We zien projecten die in 14 jaar gerealiseerd worden, maar ook in 4 jaar. Dat laatste is overigens wel erg snel. Dit project zit op een redelijk gemiddelde. Het belangrijkste in de planning is dat er een deskundig projectteam is en dat de verschillende aannemers samenwerken, en dat verloopt goed.”